Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.2 juli 2017

Wilde cichorei


De grote prijs voor de blauwste bloem gaat hoogstwaarschijnlijk naar de Wilde cichorei (Cichorium intybus).

Op de foto hieronder geeft deze kleur een stevig contrast met het rijpe graan waarmee de plant omringd is. Hij groeit vaak in akkers, maar ook in tuinen, in wegbermen en op verruigde plekken is hij te vinden.De takken zigzaggen in alle richtingen. Blad is niet meer te zien, dat is verdwenen bij het begin van de bloei.Wilde cichorei is een zusje van de witlof en andijvie uit de tuin. Hij is eetbaar, maar de bladen zijn dermate bitter dat het niet aantrekkelijk is om ze in een salade te verwerken.Wie de bloemen wil zien moet niet wachten tot het einde van de dag.Anders loopt hij dikke kans alleen een groene plant te vinden, de bloemen openen zich alleen maar 's morgens en vroeg in de middag.