Welkom bij Plantenwandeling !


De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord.

Wilt u meer weten? Klik op Betreft plantenwandelingen en Agenda rechts op deze pagina.


Veel plezier !
7 juli 2017

Brede lathyrus


Vroeg in de morgen zijn er nog dauwdruppels op de roze bloemen van de Brede lathyrus (Lathyrus latifolius). Ze verdwijnen snel als de zon meer kracht krijgt.De plant gaat lang door met bloeien, zelfs in een hete zomer. De Brede lathyrus is  een vaste plant en hij is de grootste lathyrus die hier voorkomt, hij kan twee meter lang worden. Dat is niet direct te zien: met zijn ranken zou hij in omringende struiken en planten kunnen klimmen, maar meestal blijft hij dicht bij de grond.


Lathyrussen hebben meestal bladeren die bestaan uit twee langwerpige blaadjes met daartussen een al dan niet vertakte rank (maar er zijn uitzonderingen). De takken zijn vaak gevleugeld, met aan weerszijden een afgeplatte strook.

Brede lathyrus heeft een voorkeur voor randen, van velden, wegen en bossen. Hier groeit hij tussen de varens aan de rand van een kastanjebos. De lange peulen die zich beginnen te ontwikkelen zijn goed te zien.Hij is een neefje van de Siererwt, een tuinlathyrus, maar in tegenstelling tot deze heeft de Brede lathyrus weinig geur.