Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.6 september 2018

Moerasvaren


De meeste varens hebben een vochtige omgeving nodig om te groeien, de Moerasvaren (Thelypteris palustris) nog meer dan de andere. Deze mooie middelgrote varen is niet erg algemeen, waarschijnlijk omdat zijn favoriete leefomgeving, moerassen en natte graslanden, steeds zeldzamer wordt.

Hier groeit hij langs de beek in een nat grasland, een beetje verstopt tussen de zeggen en lissen. Uit horizontale worteluitlopers komen overal toefjes bladen tevoorschijn.

De bladen zijn mooi zachtgroen en fijn ingesneden.

De vruchtbare bladen zijn wat groter dan de andere. De randen van de deelblaadjes krullen zich om de massa's donkergekleurde sporen.

Ja, hij kan goed tegen overstromingen. Als in het voorjaar alle beekjes en plasjes overlopen, gaat hij vrolijk door met het ontrollen van nieuwe bladen richting licht.