Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



17 september 2018

Gelderse roos



Het is bessenseizoen, en dit jaar is er wel wat te eten voor de vogels.





Zoals bijvoorbeeld de bessen van de Gelderse roos (Viburnum opulus). De takken buigen onder hun gewicht. Ze dragen trossen van eenzadige bessen, rond en glanzend en een beetje doorzichtig.






Een zonnestraal maakt ze nog mooier. De bladeren, die gelobt zijn als die van een esdoorn, beginnen al van kleur te veranderen.






Ook de bloemen zijn niet te versmaden. Ze gaan open in mei. De kleine bloempjes binnen in het scherm zijn vruchtbaar, de grotere aan de buitenkant niet. Zij zijn er om de bloei meer zichtbaar te maken voor insecten.





De Gelderse roos is een struik die groeit op vochtige grond. Hier vormen de Gelderse rozen een haag die het zicht op de kleine beek verhindert.