Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



28 februari 2018

Paardebloem


Ondanks de kou zijn er op beschutte plekken al Paardebloemen (Taraxacum sp.) in bloei te vinden.






Een zonnestraaltje is genoeg.





Hier vrolijken ze de rand van een oude wasplaats op.

De Paardebloem is geen plantesoort als alle andere. Het is moeilijk om vast te stellen hoevel verschillende soorten Paardebloemen er zijn. Ze horen allemaal bij het genus Taraxacum, maar wat is hun tweede naam? Paardebloemen zijn meestal agamosperm, dat wil zeggen dat de nieuwe plantjes ontkiemen uit zaad dat uit onbevruchte eicellen komt, dus in feite zijn ze klonen van een moederplant. Hezt kan zijn dat een hele populatie voortkomt uit dezelfde plant, er is veeleer sprake van een (asexuele) lijn dan van een soort. Als elke lijn als een soort beschouwd zou worden zouden er honderden, misschien duizenden soorten zijn. Omdat sommige lijnen wel degelijk in staat zijn tot sexuele voortplanting krijg je, om het ingewikkelder te maken, ook nog allerlei hybriden

Om praktische redenen worden de lijnen die op elkaar lijken ondergebracht in secties.






Dikke kans dat de Paardebloemen op deze foto van de lijn Taraxacum fasciatum zijn, een lijn die deel uitmaakt van de Ruderalia, de meest voorkomende sectie in de Dordogne.





Hard blazen!






Van dichtbij is te zien dat de zaadjes min of meer gestekeld zijn. De kleur varieert per soort/lijn.