Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.16 januari 2018

Schubvaren


Een oude boerderij die sinds tientallen jaren is verlaten valt in elkaar. In de ruine groeien nu varens, zoals hier de Schubvaren (Asplenium ceterach).

Hij is een klein varentje met tamelijk dikke bladeren die hun donkergroene kleur houden in de winter.Stenen muren heb je overal. Vooral als ze oud, vervallen en overgroeid met mos en klimop zijn, vormen ze de favoriete habitat voor de Schubvaren.Als het voorjaar begint ontrolt hij nieuwe bladen die heldergroen zijn. De onderkant van de oudere bladen is bedekt met een bruinige fluwelige massa. Dat zijn de sporangia. Bij droog weer rollen de bladeren zich zijdelings op en is alleen deze onderkant te zien.

Nieuw blad!