Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.26 november 2017

Kalkbedstro
Bevroren mist geeft een laagje wit aan alle planten. ook aan het Kalkbedstro (Asperula cynanchica), een plant van stenige plaatsen en kalkgraslanden, die bloeit vanaf het einde van de zomer tot in de winter. Hij houdt van droog warm weer maar verdraagt kennelijk goed de eerste winterkou.

Je kunt niet zeggen dat het een opvallende plant is. Laten we zeggen wat grijzig. De fijne stengels en smalle blaadjes zijn wat grijzig groen, zelfs de witrose bloempjes hebben wat grauws. Blad is er niet veel, de meeste fotosynthese vindt plaats is de stengels.


Zoals bij de meeste planten van de Walstrofamilie (Rubiaceeën) vormen de vier lobben van de buisvormige bloemkroon een kruis, en na de bloei zijn er twee ronde vruchtjes per bloem.
Om er schoonheid in te zien moet je ze van dichtbij bekijken...

... en nog een keer kijken.