Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



25 november 2017

Watermuur


Na een koude nacht is de Watermuur (Myosoton aquaticum) niet in topvorm, hij laat het kopje een beetje hangen. Deze kleine plant met witte bloempjes bloeit in de nabijheid van water, zoals hier aan de oever van de Dordogne.







Hij groeit vaak temidden van brandnetels, maar stelt wat meer eisen aan zijn milieu. Allebei houden ze van stikstofrijke grond, maar Watermuur heeft daarnaast een echt vochtige omgeving nodig.





Hij is makkelijk te verwarren met een andere éénjarige met witte bloemen, de Vogelmuur. Dezelfde vorm, hetzelfde soort blad en bloemen. Maar de Watermuur wat groter.






Op de dag van de foto waren de bloempjes nauwelijks open vanwege de ochtendkou. De plant ziet er erg kwetsbaar uit maar desondanks kan hij langdurig bloeien tot diep in de winter.