Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



25 november 2014

Zachte naaldvaren


Veel varens verliezen hun bladeren pas aan het eind van de winter of in het voorjaar. Maar wie deze soort in volle glorie wil zien moet zich haasten, want in een paar weken raakt hij zijn blad kwijt. Deze magnifieke Zachte naaldvaren (Polystichum setiferum) groeit in een donker dal, in de buurt van een kleine bron.



De lange bladen zijn soepel en zacht om aan te raken. Het blad is dubbel geveerd, de blaadjes zijn op hun beurt samengesteld uit nog kleinere blaadjes. Deze laatste zijn getand en elke tand eindigt in een zachte punt. Op de foto hieronder, in de zomer genomen, is een jonge plant te zien. De bladen zijn enkelvoudig geveerd en de puntige tanden van de deelblaadjes zijn duidelijk te zien. Opvallend voor deze soort is het brede onderste deel aan één kant van elk blaadje, als de duim van een want.