Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



30 juni 2009

Echte kruisdistel

Die harde stekelige bladeren die schrammen op de enkels geven bij het lopen door grasland, dat is de Echte Kruisdistel (Eryngium campestre). Hij is makkelijk te herkennen aan zijn kleur, het waslaagje dat dient als bescherming tegen zonnebrand legt een blauwgroen waas over de bladeren.

Het lijkt wel een distel, met stekelige bladeren en bloemen in hoofdjes. Maar nee, de Echte kruisdistel hoort niet bij de familie van de Asteraceeën, zoals de distels (en ook de paardebloem en de margriet), maar bij de Apiaceeën. De leden van deze familie hebben schermbloemen, zoals te zien is bij de wilde peen en de venkel.

Bij de Echte kruisdistel zijn de steeltjes van de kleine bloemetjes in het scherm zodanig kort dat ze niet meer zichtbaar zijn. De omwindselbladen vormen een krans onder de bloemen.