Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



23 mei 2020

Stijf hardgras


Veel grassen bloeien in mei. Zoals het Stijf hardgras (Catapodium rigida) waar de aartjes bedekt zijn met witachtige meeldraden, alsof iemand de suikerschep gehanteerd heeft.







Poaceae (leden van de Grassenfamilie) zijn anemochoor, ze hebben de wind nodig om hun pollen te verspreiden. Misschien is het moeilijk om van de wind gebruik te maken als je klein bent en dicht bij de grond.






Blijkbaar lukt het aan het Stijf hardgras ondanks zijn kleine formaat om zich te vermenigvuldigen. Hij groeit op allerlei droge plekken waar weinig andere vegetatie is. Zoals een open kalkgrasland, of tussen de steenslag op een pad, of zoals hier op een stenen muurtje.








Waarom Hardgras? Geen idee. Stijf is hij wel.






D'e aartjes zitten in twee rijen enigszins naar één kant gekeerd, waardoor de bloeiaar een beetje op een tandenborstel lijkt.






Voor een zo kleine plant is hij nogal uitgesproken. Zelfs tussen de kleurige klavers valt hij direct in het oog.