Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.25 februari 2020

Italiaanse wegedoorn


In een paar weken is de Italiaanse wegedoorn (Rhamnus alaternus) behoorlijk veranderd. Zijn wat sombere winterse verschijning is vervangen door wat voorjaarsvrolijkheid.
De altijdgroene blaadjes die rood aangelopen waren om de nachtvorst het hoofd te bieden zijn nu heldergroen. Natuurlijk, dat deze februarimaand zo warm en zonnig was heeft zeker geholpen.

De Italiaanse wegedoorn groeit op droge kalkgrond, met een uitgesproken voorkeur voor hellingen. Hij is een struik van een paar decimeter tot een paar meter hoog. Zijn lichtgrijze takken met gladde schors hebben alleen aan het eind bladeren.

Hij begint nu al te bloeien, met trossen kleine vijflobbige bloemen zonder kroonblaadjes.

Deze struik is mannelijk, de uitstekende meeldraden met lichtgeel stuifmeel zijn goed te zien.