Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.23 februari 2020

DwergkersDeze Kruisbloemige is een echte camouflagekampioen; ondanks zijn uitbundige bloei is hij moeilijk te vinden tussen de mossen en grasjes die hem omringen.

Soms is hij echt piepklein.

Hij bloeit maar kort, zelfs al bloeit hij overvloedig.

In zijn natuurlijke omgeving, tussen de stenen en rotsen van een droge helling op kalkgrond, verwacht men niet veel planten. En hij is ook zeldzaam.


Om al deze redenen vindt men de Dwergkers (Horningia petraea) niet vaak.


Maar nu bloeit hij al volop in februari, het weer is te mooi om het niet te doen. De Dwergkers heeft een rozetje van diep ingesneden bladeren, vaak rood aangelopen. De bloemen hebben vier kroonblaadjes waartussen al snel de ovale lepelvormige vrucht verschijnt. Alles gaat snel bij de kleine voorjaarskruisbloemigen.