Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



14 oktober 2019

Moerasgamander


Na deze hete droge zomer zijn veel meren, poeltjes en vijvers uitgedroogd. Het water is simpelweg verdampt of - in veel gevallen - gebruikt door boeren om hun mais te besproeien. Het is normaal dat er minder water is aan het einde van de zomer dan in het voorjaar, maar dit jaar is werkelijk veel water verdwenen. Dit is een ernstige situatie die echte problemen oplevert voor de natuurlijke leefomgeving voor veel soorten. Maar er zijn uitzonderingen, de Moerasgamander (Teucrium scordium) is er dit jaar in overvloed.





Hij groeit op natte plekken waar het waterniveau in de loop van het jaar verandert, zoals hier in een kunstmatig meer, een waterreservoir. Hij is niet in het midden van het meer te vinden, daar is altijd wel wat water, zelfs aan het eind van de zomer.  Hij is ook niet op of bij de oever te vinden, daar is het te droog. Maar tussen die twee in, waar het water zich geleidelijk terugtrekt naarmate het seizoen vordert, daar kan hij leven. Zijn wortels overleven de winterse periode wanneer alles onder water staat, en als het meer weer opdroogt maakt hij nieuwe spruiten in de drogende modder en ook uitlopers waarmee hij zijn areaal uitbreidt.





Zoals alle gamanders heeft hij maar één lip, de onderste. De blaadjes hebben afgeronde tanden en ze zijn bedekt met donzige haren. Zoals veel Lipbloemigen is de Moerasgamander aromatisch.