Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



9 maart 2019

Gladde iep


Het is opschieten geblazen als u de Gladde iep (Ulmus minor) in bloei wilt zien, het duurt maar zo kort!

Om te beginnen moet u een Gladde iep vinden. Dat is niet moeilijk, het is een algemene boom. Dikke kans dat u er eentje vindt aan de oever van de Dordogne of een andere rivier. Op dit moment is hij herkenbaar aan een massa kleine bleke of roodachtige bolletjes die de twijgen bedekken.





Geen opvallende bloei, maar op dit moment is de lawine van voorjaarsbloei nog niet ontketend, en deze kleine bloemhoofdjes vallen best op.







Elk bolletje bevat meeldraden en stampers en niet veel anders. Soms is de schub die de bloemknop beschermde voor hij open ging nog aanwezig. De bladknoppen zijn nog goed gesloten.





Het bolletje links begint open te gaan, de meeldraden worden langer en sommige laten al wat stuifmeel zien. Ook de eerste stampers, die eruit zien als kleine witte veertjes, komen uit. Het bloemhoofdje rechts is al verder gevorderd, enkel een paar verdroogde meeldraden hangen er nog aan, en de veertjes van de vrouwelijke bloemen zijn volop aanwezig. De vruchten beginnen te groeien, ze zijn heldergroen met hier en daar een roestkleurige membraanachtige schub, en bekroond door een stamper.





Nog een keer hetzelfde. Links een bijna uitgebloeid bloemhoofdje, onderaan eentje die begint te bloeien. Zoals bij veel windbestuivers ontwikkelen de stampers zich wat later dan de meeldraden.

Misschien vindt u dit niet spectaculair maar...