Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.24 april 2019

Amandelwolfsmelk


Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides) groeit in bossen en begint te bloeien lang voor er bladeren aan de bomen komen.

Wolfsmelken, tenminste de soorten die in Frankrijk voorkomen, hebben een aantal trekken gemeen. Bij het breken van een blad of twijg komt dik wit melksap vrij. En de meeste Wolfsmelken hebben trossen of schermen van geelgroene bloeiwijzen.

Amandelwolfsmelk is geen uitzondering.

Een 'bloem' in detail. Ronde structuren vormen een soort schotel onder een vreemde machinerie. De twee geelgroene halfcirkels die het instrumentarium omgeven zijn geen bloemblaadjes, die heeft de Wolfsmelk niet, maar schutbladen. En het rode bolletje is een onrijpe vrucht, de stempelresten zijn nog zichtbaar als twee groene steeltjes. Links en rechts van de vrucht, onder twee lichtgroene halve manen, beginnen nieuwe 'bloemen' zich te openen. En de halve manen? Dat zijn klieren die nectar bevatten. Bovenop dit alles bevinden zich een paar meeldraden met stuifmeel.

De blauwgroene, soms wat rood aangelopen bladeren lijken tot een andere plantensoort te behoren.

En als eindelijk de bomen nieuwe blaadjes maken, houdt de Amandelwolfsmelk niet direct op met bloeien.