Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



2 juli 2018

Gewone rolklaver


Wie in de zomer een wandeling maakt komt onvermijdelijk de Gewone rolklaver  (Lotus corniculatus) tegen.





Hier langs de rand van een pad tussen dit jaar onbebouwde akkers.










 
Honderden bloemhoofdjes met gele vlinderbloemen.








 
Overdag zijn de bloemen naar boven gekeerd, maar als het avond wordt draaien ze naar beneden in de slaapstand. Hier, als er nog ochtenddauw op de planten te zien is, zijn ze nog in slaap. Ook de vlieg maakt geen erg wakkere indruk.





De Gewone rolklaver is een erg variabele soort. Er zijn planten met ovale blaadjes en min of meer liggende stengels, en andere met langwerpig blad en opstijgende vertakkingen.



 
Er zijn bijna altijd wel een paar oranje bloemen tussen de gele.







Nu beginnen de vruchten zich te ontwikkelen. Het zijn lange rechte cylindervormige peulen met een soort nageltje aan het eind.