Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



1 juni 2018

Bloedrode bremraap


Bremrapen hebben geen chlorofyl en ze parasiteren op andere planten. Een Bremraap groeit op de wortels van zijn gastheer, en in het voorjaar verschijnt zijn stengel naast deze. Hij heeft geen bladeren, die heeft hij niet nodig, hoogstens een paar schubjes. In de Dordogne komt een tiental soorten voor. De Bloedrode bremraap (Orobanche gracilis) is niet echt bloedrood, maar wel kleurig vergeleken met de meeste andere soorten.





Hij groeit op diverse Vlinderbloemigen. Nee, niet op de denneappel, die ligt er alleen maar om een idee te geven van de grootte. De bladeren en een bloem van de Paardehoefklaver zijn goed te zien op de foto's.






De Bloedrode bremraap bloeit begin mei, en je ziet hem niet vaak, zelfs als de planten die als gastheer kunnen dienen algemeen zijn.






Hij is makkelijk te onderscheiden van andere Bremrapen, de binnenkant van de bloemkroon is glanzend rood in sterk contrast met de gele stempel. De buitenkant van de bloemkroon is - zoals bij veel Bremrapen - bezet met klierharen, hier zijn deze geel.