Ophrysen zijn orchideeën die een list gebruiken om bijen en andere insecten aan te trekken voor hun pollinisatie. De bloem is zodanig gebouwd dat hij op een vrouwelijk insect lijkt, en hij ruikt zelfs als feromonen. De lip is donker, met contrasterende strepen en vlekken, en de kelkbladen zijn groen of gekleurd zoals een bloem.

Dit is de Bijenorchis (Ophrys apifera). In de Dordogne is het de laatstbloeiende Ophrys. Nu bloeit hij overal. Hij heeft drie roze kelkbladen en daarbovenop zit het 'insect' gevormd door de lip, met links en rechts twee harige bultjes die op poten lijken. Twee kleine kroonblaadjes steken aan weerszijden uit als 'antennes'. Ze lijken in onze ogen meer op oortjes, maar een insect kijkt nu eenmaal anders. Het groengele orgaan midden in de bloem is het gymnosteen, een zuiltje van stempel en meeldraden typerend voor orchideeën.
De bloemknop boven is bezig zich te openen, de bruine lip is al te zien. De knop begint op z'n kop, en tijd'ns het openen draait de bloem zich in de juiste positie.

Hier een zijaanzicht. De lip is klaar om een insect te ontvangen, de 'poten' gespreid. Et zijn twee stuifmeelklompjes te zien, elk op een steel waar onderaan een soort lijm zit. Als een insect op de lip landt en in aanraking komt met de stuifmeelklompjes raken deze los en plakken op de kop van het insect, die ze meenemen kan naar een volgende Bijenorchis. Ook zelfbevruchting is mogelijk als het stuifmeelklompje verder neerbuigt tot aan de stempel.
Een ingewikkeld systeem maar blijkbaar werkt het.

Een voorrecht om in zo'n wei te mogen bloeien!