Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.7 januari 2017

MontpellieresdoornIn dit loofbos in winterse mist hebben alle bomen hun bladeren verloren, behalve een klein eikje. Rechts daarvan raken twee lange dunne stammen elkaar. Dat zijn Montpellieresdoorns (Acer monspessulanum). Die groeien niet overal, maar op bepaalde hellingen op kalkgrond zijn ze nadrukkelijk aanwezig.

Zich vergissen is bijna onmogelijk, niet veel andere bomen produceren dermate veel kleine takjes.Ze zijn vaak tegenoverstaand en dragen - in andere seizoenen - kleine drielobbige blaadjes.In april maakt de Montpellieresdoorn hangende trosjes met bloemen en tegelijkertijd ontvouwen zich de nieuwe blaadjes. De bloemen ontvangen frequent insectenbezoek maar bij toeval is op de foto geen enkel insect te zien.

Later vormen zich de gevleugelde vruchten, de samara's. Hier zien we ze na een herfstige regenbui.