Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



3 juni 2016

Twee soorten Kroonkruid


Het springt direct in het oog, het Klein kroonkruid (Coronille minima) is wat je noemt geel.







Het is een vaste plant die dikke plakken bedekt met gele bloemen vormt. Dit jaar zijn ze niet zo erg klein te noemen, de regen heeft ze buitensporig laten groeien, zelfs op de droge plekken waar ze het liefst groeien.






De bladeren zijn nauwelijks te zien, zoveel bloemen zijn er. De kleine deelblaadjes zijn een beetje dik, alsof ze uit een stuk knutselschuim geknipt zijn.

Blijkbaar is hetzelfde soort schuim gebruikt om er de blaadjes van het Schorpioenkroonkruid (Coronilla scorpioides) hieronder uit te knippen. Ze hebben de zelfde grijsgroene kleur, maar zijn groter en onregelmatiger.





De bloemen zijn klein en de vruchten lang. In feite lijken de peulen op de staart van een schorpioen.







Hier groeit hij in een akker, maar hij is ook te vinden op droge kalkhellingen.