Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



8 juni 2016

Gele wikke


In een bloemrijk grasland groeit een grote groep Gele wikke (Vicia lutea). Hij is helemaal niet geel, de bloemen zijn helderwit. Met zijn vertakte ranken klimt hij naar de zon, in grashalmen en soortgenoten.





Heel veel insecten bezoeken hem. Zoals veel andere wikkes heeft de Gele wikke een zwarte vlek op de steunblaadjes. deze vlek scheidt een zoete vloeistof af  die insecten, vooral mieren, aantrekt.






Ook de Kleine rode weekschildkever (Rhagonycha fulva) houdt van Gele wikke. Hij verzamelt zich massaal op de planten om een partner te ontmoeten en te paren.

Als we het over trouwen hebben, tussen de bloemen verbergt zich ook een mannnetjes- Kraamwebspin (Pisaura mirabilis) die een pakje tussen zijn poten draagt, zijn huwelijksgeschenk.






Hij zoekt een vrouw en neemt een in zijde gewikkelde prooi voor haar mee. Als hij met lege handen komt eet zij hem zonder dralen op en heeft hij geen tijd om met haar te paren. Het geschenk houdt haar even bezig, en in die tijd kan hij haar bevruchten, en misschien heeft hij geluk en komt hij heelhuids uit het avontuur tevoorschijn !