Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



13 december 2015

Kerrieplant


Met de hoge temperaturen van november en december zijn veel planten een tweede bloei begonnen. Zo ook dit kleine struikje, de Kerrieplant (Helichrysum stoechas). Het vertoont een paar gele bloemhoofdjes. De rest van de plant is grijsachtig want stengels en bladen zijn bedekt met korte zijdeachtige haren.




Het is een mediterraan gewasje en het houdt van veel zon en droogte, dus in de Dordogne groeit het alleen op warme zuidhellingen op kalkgrond.







De verdroogde bloemhoofdjes van de zomer zijn nog zichtbaar. Bij het wrijven van een bloem tussen de handen komt een keukenlucht vrij. Ja, de Kerrieplant ruikt naar kerrie.




Gaat een nachtvorstje de late bloei stoppen?