Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.23 mei 2015

Twee akkerbloemen


In dit graanveld is de boer vergeten de randen tegen onkruid te spuiten. Des te beter voor de bloemen!  Caucalis (Caucalis platycarpos) is een klein plantje dat erg zeldzaam geworden is in de Périgord. Alleen in een paar vergeten hoekjes is het nog te vinden. Nu bloeit het, over een paar weken rijpen de zaden, rijkelijk voorzien van stekels met haken. (Zie ook hier).


Het is mogelijk om aan de Caucalis voorbij te gaan zonder hem te zien, maar het is niet mogelijk de Venusspiegel (Legousia speculum-veneris) die ernaast groeit te missen. Hij is eenvoudigweg te blauw!


Hierboven, 's morgens vroeg, zijn de bloemen nog niet helemaal open.Als de zon warmer wordt openen de blauwe sterretjes zich helemaal.