Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.20 januari 2015

Klimop


Twee verschijningsvormen van de Klimop (Hedera helix).


Een oude kastanjeboom is geheel bedekt met de ranken van de Klimop. Nog net steken er een paar takken uit de groene massa. De boom leeft nog, maar met moeite. In feite wurgt of parasiteert de klimop hem niet, maar de boom heeft wel ernstig te lijden onder het gebrek aan licht en het gewicht.
Dit is een geheel andere omgeving. Deze Klimop hecht zich aan het verticale oppervlak van een grote kalksteenrots. Met de kou zijn de bladeren rood geworden.Hij haalt water en mineralen uit de bodem aan de voet van de rots. De soepele ranken volgen het oppervlak van de steen en met kleine worteltjes hechten ze zich eraan vast. De vorm van de bladeren is erg variabel.