Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.17 september 2014

Driedistel


In een droog schraal grasland of een open plek tussen de eiken groeit een kleine distel met vertakkingen in de vorm van een kandelaar.


Dat is de Driedistel (Carlina vulgaris).

Op en ochtend aan het eind van de zomer was het grasland bedekt met spinnewebben, de Driedistel inbegrepen.


De dunne behaarde bladeren zitten vol stekels. Een bloemhoofdje met kleine buisbloemen is omgeven door geelwitte glanzende stroschubben.


Ook na de bloei is de polant mooi. De stroschubben blijven zitten gedurende een groot deel van de winter, zodat het lijkt alsof de Driedistel alsmaar doorbloeit. Als het regent sluiten de bloemhoofdjes zich, en bij droog weer gaan ze weer open, en dan komen de parachuutjes van het zaadpluis te voorschijn, die zich op de wind verspreiden.