Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.20 februari 2014

Groot leermos


Ondanks zijn naam is dit geen mos maar een korstmos Het Groot leermos (Peltigera canina) is een samenlevingsverband van een schimmel en een alg, in dit geval een blauwwier. Hij groeit in bvossen tussen het mos of op een verrotte boomstronk. Leermossen houden niet van droogte, in de zomer schrompelen ze ineen tot grijzige vodjes. Maar in de winter, als het veel regent, bloeien ze op en vertonen heldere contrasterende kleuren.


Het grijszwarte 'blad' is de thallus, een conglomeraat van schimmel-mycelium en blauwwieren aan de oppervlakte die aan het zonlicht is blootgesteld.  Op deze thallus groeien de rossige apotheciën die de sporen van de schimmel produceren.