Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.20 augustus 2013

Wollige distel


Op een braakliggend landje dat overgroeid is met witte Wilde peen en geel Bitterkruid laat een majestueuze distel zien hoe mooi hij is.


Het is een Wollige distel (Cirsium eriophorum) van bijna twee meter hoog. Hij heeft twee jaar nodig gehad om zo groot te groeien.
Het eerste jaar heeft de plant een bladrozet op de grond gemaakt, met een longe puntige wortel die hem in staat stelt om ook in een droge zomer zoals nu water te vinden. De grote driedimensionale bladeren zijn diep ingesneden en en de punten die alle kanten uitgaan zijn voorzien van zachte stekels.

 
Het tweede jaar maakt de wollige distel een stengel en bloemen. Elk bloemhoofdje bevat tientallen buisvormige paarse bloemetjes. Het bloemhoofdje wordt omgeven door schubben die bedekt zijn met een wollig weefsel, of liever een dik  spinnewebachtig vlies. Op de foto worden de bloemen bezocht door een kleine groene wants en een familie van donkere kevertjes.