Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



4 november 2012

Twee esdoorns


De Montpellier-esdoorn (Acer monspessulanum) houdt van kalkrijke hellingen. Meestal zijn het struiken, maar er zijn ook prachtige bomen van vijftien meter hoog. 


In het begin van de herfst, als de nachten kouder worden kleurt hij vurig oranjerood.














 


Maar niet dit jaar. Nu, begin november, zijn de kleine drielobbige bladeren nog steeds groen, hoogstens een beetje geel of zalmroze aangelopen. Zouden de echte herfstkleuren nog moeten komen?













De Spaanse aak (Acer campestre) is een andere esdoorn met kleine bladeren. In de herfst wordt hij geel, bijna nooit oranje of rood. De bladeren hebben vijf min of meer onregelmatige lobben.
Wat de bodem betreft is de Spaanse aak minder veeleisend dan de andere soort, hij groeit bijna overal.










Hij wordt veel aangeplant in tuinen en parken. Vaak zijn de bladeren van gekweekte exemplaren wat groter dan die van wilde bomen.