De korstmossen hieronder zijn geen mossen maar een samenwerkingsverband tussen een schimmel en groene algen. De schimmel vangt water en mineralen op, en de alg zorgt via fotosynthese voor energierijke voedingsstoffen. Zonder algen kan de schimmel niet leven, maar de alg kan wel zonder schimmel. Omdat ze langzaam groeien kunnen korstmossen de concurrentie met andere planten niet aan, maar ze doen het prima op plekken waar andere planten niet kunnen leven, zoals hier op een tak, of op rotsen. Ze kunnen maanden zonder water, dan schrompelen ze tijdelijk ineen, en hebben genoeg aan de mineralen uit het stof in de lucht of uit de stenen waar ze op groeien.
Voor het gemak deelt men de korstmossen in naar hun vorm. Op de foto hierboven links een vertakt, en rechtsonder een bladvormig kortmos. Een indeling naar het soort schimmel en het soort alg zou logischer zijn, maar erg veel korstmossen zijn nog niet goed beschreven, en misschien zijn er veel meer combinaties van algen en schimmels mogelijk dan we nu weten.
Stukjes die afbreken, knoedeltjes van schimmel met algen, worden makkelijk door de wind verplaatst en beginnen te groeien als ze op een geschikte plek terecht komen. Zo vermenigvuldigen korstmossen zich meestal. De schimmel en de alg kennen ieder afzonderlijk ook een manier van voortplanten waarbij uitwisseling van genetisch materiaal plaatsvindt, net zoals hun verwanten die geen onderdeel van een korstmos zijn. De nieuwe schimmel die uit de schimmelsporen ontstaat moet wel een nieuwe alg vinden om een korstmos te kunnen vormen.