Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.3 april 2017

Bleek schildzaad


Deze piepkleine gele bloempjes groeien op een open plek in schraal kalkgrasland.
Het Bleek schildzaad (Alyssum alyssoides) is een eenjarige en een van de eerste planten die bloeit in dit milieu. Hij groeit in groepen, soms treft men honderden plantjes aan op een paar vierkante meters.


Als de bloemen open gaan is te zien dat ze vier kroonblaadjes geplaatst in de vorm van een kruis hebben, typerend voor Brassicaceae.

Een beetje geluk is wel nodig om hem te vinden, hij is zeldzaam geworden in de Périgord.
De witte bloemen tussen de gele zijn van dezelfde soort; aan het einde van de bloei verbleken de kroonblaadjes en blijven aan de groeiende vrucht geplakt.