Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.27 juli 2011

Kruidvlier


De Kruidvlier  (Sambucus ebulus) groeit in grote meterhoge groepen op vruchtbare vaak vochtige grond. Hij is een neefje van de Gewone vlier maar is een vaste plant, geen struik. Hij heeft de typische geur van vlier, maar weeër. Als in de herfst de takken sterven, stinkt het ronduit!


Een Gouden tor (Cetonia aurata) eet hier de bloemen van een Kruidvlier. Deze kever voedt zich niet met nectar maar met pollen en meeldraden en soms ook andere delen van de bloem en de vruchten. Alvorens volwassen te worden leeft hij als een dikke witte worm een paar jaar onder de grond, in rottend hout of zelfs onderin een geraniumpot, waar hij zich voedt met verteerde plantedelen (nooit levende wortels). De Gouden tor heeft een voorkeur voor de Kruidvlier, al is hij ook te vinden op andere bloemen.Hier is te zien dat de plant vaak tegelijk bloemen en bessen heeft.