Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.15 februari 2010

Vogelnestorchis

Zeven graden onder nul vanmorgen vroeg, en de sneeuw wil maar niet smelten!
Tussen de dorre bladeren en de laatste resten sneeuw steekt deze bruine spriet omhoog.


Het is een dode stengel met lege zaaddozen van de Vogelnestorchis (Neottia nidus-avis).


In mei, toen de Vogelnestorchissen bloeiden, waren ze ook bruin, alleen wat bleker. Ze hebben geen bladgroen, maar halen hun energie uit de wortels van andere planten. Als je geen fotosynthese hebt, heb je ook geen zonlicht nodig en kun je groeien in een schaduwrijk bos met dichte kruinen. De Klimop (Hedera helix) op de foto heeft wél fotosynthese, maar blijft groen in de winter. Na het vallen van de bladeren bereikt het zonlicht de bosbodem wel.