Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.1 januari 2009

Nephulst

Voor Kerst vond ik op de markt deze stekelige groene takjes met rode bessen. Het heet Stekelige Muizedoorn (Ruscus aculeatus) maar Nephulst zou een betere naam zijn want als zodanig wordt het gebruikt. Niet nodig om het te kopen, een paar takjes plukken in het bos kan geen kwaad. Nu, na de oogst voor kerstversiering, is er nog genoeg. Het is een laag struikje met stijf rechtopstaande takken dat groeit in de schaduw van loofbomen.

Voor wie goed zoekt zijn de kleine groenachtige bloemen nu nog te vinden. Het lijkt alsof ze midden op een blad zitten. Maar de nephulst heeft geen bladeren maar cladodia, zijtakjes afgeplat tot een ovale bladvorm. Hij lijkt een klein beetje op de asperge die tot dezelfde familie behoort en ook cladodia heeft.