Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



13 oktober 2016

Spaanse aak


De bladeren beginnen te verkleuren.








Hier het blad van een Spaanse aak (Acer campestre). Er is niet veel spaans aan deze boom, hij komt hier algemeen voor in het wild, en wordt ook vaak aangeplant. Een rij Spaanse aken maakt een goede haag of windkering en ze zijn makkelijk kort te houden. Hij doet niet moeilijk wat de grondsoort betreft, hij groeit bijna overal met missschien een lichte voorkeur voor kalkhoudende grond, en hij verdraagt goed droogte.











Soms heeft hij een versiering van spinnewebben en korstmossen.








De vruchten worden samaras genoemd en ze zijn typerend voor esdoorns (ja, de Spaanse aak is een esdoorn). Ze groeien paarsgewijs, elke samara heeft een vleugel en als ze samen vallen, draaien en wervelen ze als kleine helicopters.





Een paar zomerse takken.



1 oktober 2016

Kleine waterteunisbloem


Hij wordt beschouwd als een invasieve exootn ee, echte plaag, maar dat verhindert de Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides subsp. montevidensis) niet om er leuk uit te zien.








Aan het eind van de zomer, ja, tot in oktober, bloeit hij met een overvloed aan gele bloemen. Hij groeit aan de waterkant maar vooral in het water. Hier en daar vormt hij dikke tapijten aan de oever van de Dordogne, of in het water, vooral daar waar niet teveel stroming is.




De bladrozetten drijven op het water en als ze losraken van de moederplant verplaatsen ze zich op de stroom naar andere plekken.