Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



22 oktober 2015

Scherpe fijnstraal


Er zijn nog steeds veel bloemen. In het zachte licht van een zonnige herfstdag laten ze zich op hun mooist zien.


Hier maakt de Scherpe fijnstraal (Erigeron acer) een vlek van zachte kleuren in een stukje verwaarloosd grasland.



Het grootste deel van de plant is in tonen van rose, rood en lila, alleen de buisbloemen in het centrum van het bloemhoofdje zijn gelig.



10 oktober 2015

Smalle raai


Naast de Franse ogentroost groeit een paarse bloem.



Er zijn er zelfs heel veel, en ze vallen op. Smalle raai (Galeopsis angustifolia) is ook een akkerplant.





Hij bloeit na de oogst tussen de afgeknipte halmen, en de bloei kan duren tot het gaat vriezen. Tenminste, als de boer niet ploegt voor die tijd.



Van dichtbij gezien is het een mooi klein bloempje.



4 oktober 2015

Franse ogentroost


Om de Franse ogentroost (Odontites jaubertianus) te vinden heb je wel wat geluk nodig. De bloei duurt maar kort, een paar weken eind september, en is nou niet direct opvallend. En als hij niet bloeit is hij niet te onderscheiden van de andere Ogentroosten.






De soort is endemisch voor Frankrijk, dat wil zeggen dat hij alleen hier groeit. Men dacht dat hij nagenoeg verdwenen was uit het departement Dordogne. Maar nee, aan de rand van een afgeoogst korenveld groeit hij massaal. Hier een tiental planten, een beetje verstopt in de omringende vegetatie.

.

De plant lijkt sprekend op de Gele ogentroost, de zelfde roodaangelopen stengels met stijve tegenoverstaande takken. Misschien is de Franse ogentroost wat gedrongener. Er zijn planten met lichtgele tot zalmrose bloemen, en planten met donkerder geel met oranje bloemen. Dat is normaal. De Franse ogentroost komt in twee varianten.





Waarschijnlijk omdat hij voortkomt uit voorouders van verschillende kleur, de Gele ogentroost en de Rode ogentroost. Hij is een allopolyploïde, dat wil zeggen dat indertijd, gedurende de hybridizering tusse de twee voorouder-soorten, de nieuwe soort alle chromosomen van zijn voorouders heeft behouden of zelfs verdubbeld. Men denkt dat hij beide kleuren kan vertonen, en dat elke plant 'kiest' naar gelang de omstandigheden.

 

De bloemen zijn wat meer gesloten en wat hariger dan bij andere Ogentroosten.