Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



17 september 2015

Aarddistel


Aan het eind van de zomer bloeit hier en daar een leuk disteltje tusse het lage gras. De bladeren zijn net zo stekelig als bij grotere soorten! De Aarddistel (Cirsium acaule) groeit plat op de grond in kalkgrasland.



De bloem heeft geen stengel.





Of beter, bijna geen stengel.

Naast de bloem wat vruchtpluis.




Het is voorzien van zaden, en lijkt een soort lichtgevend dons in het avondlicht.




Egeria


Het water van de Dordogne is in temperatuur gestegen in deze warme zomer. Dat heeft het mogelijk gemaakt dat sommige waterplanten explosief groeiden. Hier, net boven een stuwdam, is het water kalm en twee verschillende soorten kronkelen door het water.



De dikke kronkels zijn de spruiten van Egeria (Egeria densa) en de dunne kronkels zijn de vertakkingen van de Verspreidbladige waterpest (Lagarosiphon major). Allebei zijn ze afkomstig uit warmere streken, de eerste uit Zuid-Amerika en de tweede uit Zuid-Afrika. Misschien zijn ze ontsnapt uit een aquarium, misschien meegelift met een boot. Wel, nu zijn ze hier en ze doen het goed. Misschien zijn ze zelfs als invasief te beschouwen.




De scheuten van de Egeria zijn bijna elegant te noemen in het wat troebele water.









En ja, er zijn ook bloemen. Ze drijven aan lange dunne stelen op het wateroppervlak. In Frankrijk maakt de Egeria alleen mannelijke bloemen, hij plant zich vegetatief voort. Spruiten laten los van de moederplant en verplaatsen zich op de stroom of met eenden en zwanen.