Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



31 mei 2015

Een drama


Bij de meeste bloemen is het stuifmeel een soort fijn stof. Als een insect een bloem bezoekt wordt hij bedekt met stuifmeel en draagt het in zijn beharing naar een volgende bloem die aldus bestoven wordt.


Bij orchideeën bevinden zich in elke bloem twee polliniën in de vorm van een kleine knots. Aan de ene kant van de knots zit het stuifmeel, de ander kant is bedekt met lijm. Als een insect de bloem bezoekt, laat het pollinium los en plakt vast aan de kop van het insect. Precies op de juiste plek. Het beest vervolgt zijn weg met een paar rare uitsteeksel op de kop. Als hij nectar gaat halen bij een volgende bloem raakt het stuifmeel op het knotsje precies de stempel van deze en de bevruchting vindt plaats. Als alles gaat zoals het hoort.




Zie hier een kleine vlinder, een Westelijke parelmoervlinder (Mellicta parthenoides) zittend op Hondskruid (Orchis pyramidalis) in zacht avondlicht. Mooi, nietwaar?



Maar hij beweegt helemaal niet! Slaapt hij? Nee, hij is uitgeput, misschien uitgehongerd temidden van bloemen vol nectar.




Na een tijdje begint hij te bewegen en probeert zijn roltong in een bloem te stoppen. De nectar bevindt zich diep in een lange nauwe spoor. Het lukt niet, de roltong is bedekt met obstakels en kan er niet in. Polliniën van een orchidee zijn eraan vastgeplakt en verhinderen dat de roltong door een nauwe opening kan. Op de foto's zijn de polliniën te zien als kleine geel en paarse dingetjes.





Hij probeert de polliniën uit de weg te ruimen, wrijft zijn poot langs de roltong. Tevergeefs, de lijm is te sterk.





Nog een poging. Nee, het lukt niet.





Hij kan niet meer. Hij kan zelfs zijn roltong niet meer fatsoenlijk oprollen. Gaat hij overleven? Nee, als de lijm niet loslaat gaat hij dood van honger en dorst en uitputting.


Helpen met een fijne pincet, dat gaat niet, hij is te klein en te kwetsbaar. En met een wilde vlinder kan je niet naar de dierenarts gaan. Nee, onmogelijk.






24 mei 2015

Lange tongorchis


Deze vleeskleurige orchidee groeit in schraal grasland.


De Lange tongorchis (Serapias vomeracea) heeft chlorofyl maar de groene kleur is bijna onzichtbaar, er is veel rood pigment, zowel in de bloem als in andere delen van de plant. De lip is dik behaard in dezelfde kleur, blijkbaar vinden insecten dat aantrekkelijk.



Vliegenorchis


Vliegen zijn overal...


De Vliegenorchis (Ophrys insectifera) maakt bloemen die sprekend op vliegen lijken. Dit jaar bloeit het kleine orchideetje uitbundig. Nee, de jonge sprinkhanen op de foto zijn geen bloemen.



23 mei 2015

Twee akkerbloemen


In dit graanveld is de boer vergeten de randen tegen onkruid te spuiten. Des te beter voor de bloemen!  Caucalis (Caucalis platycarpos) is een klein plantje dat erg zeldzaam geworden is in de Périgord. Alleen in een paar vergeten hoekjes is het nog te vinden. Nu bloeit het, over een paar weken rijpen de zaden, rijkelijk voorzien van stekels met haken. (Zie ook hier).






Het is mogelijk om aan de Caucalis voorbij te gaan zonder hem te zien, maar het is niet mogelijk de Venusspiegel (Legousia speculum-veneris) die ernaast groeit te missen. Hij is eenvoudigweg te blauw!






Hierboven, 's morgens vroeg, zijn de bloemen nog niet helemaal open.



Als de zon warmer wordt openen de blauwe sterretjes zich helemaal.