Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



22 april 2015

Kruipend zenegroen


Hoog tijd om de grasmaaier te voorschijn te halen, maar wie heeft daar nou zin in? Het gras groeit, maar de bloemen ook. Het Kruipend zenegroen (Ajuga reptans) heeft het gazon in beslag genomen. Elke rechte vierkante stengel draagt tientallen blauwe bloemen.





Het blauw van de bloemen wordt benadrukt door de donkere schutbladen.






Van dichtbij gezien lijkt hij harig! Elke bloem heeft vier meeldraden, twee korte en twee lange. Gele stuifmeelklompjes steken uit de blloembuis. Onweerstaanbaar voor bestuivende insecten die voorbijkomen.



15 april 2015

Harlekijnorchis


Een heel gewone orchidee. De Harlekijnorchis (Anacamptis morio) groeit bijna overal, in graslanden, in gazons, langs de kant van de weg...

En ieder jaar ben je blij dat hij er weer is. Hier in het licht van de ondergaande zon in een droog kalkgrasland.




3 april 2015

Bosbingelkruid


Het Bosbingelkruid (Mercurialis perennis) groeit onder de bomen en kan een groot oppervlak bedekken. Het is een van die planten waar men makkelijk aan voorbijgaat, hij trekt niet de aandacht. Een willekeurig groen, niets bijzonders.



Begin maart komen de eerste sprieten tevoorschijn. Hier zijn de bloemknoppen al te zien.



Nu is hij in volle bloei. De bloempjes zijn klein en groenig. Het exemplaar hierboven heeft mannelijke bloemen, zoals de meeste trouwens. Een jong sprinkhaantje probeert zich te verstoppen achter een van de stengels.


Planten met vrouwelijke bloemen zijn er niet zo veel.


Hier is er een die al vruchten draagt in de vorm van kleine bolletjes. Ja, zij lijken op de vruchten van de Wolfsmelk. Net zoals deze is het Bosbingelkruid een Euphorbiaceae.