Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



29 maart 2015

Dotterbloem


Hallo, hier ben ik!





Ik ben de Dotterbloem (Caltha palustris). Omdat de lente is teruggekomen ben ik ook weer teruggekomen.





De Dotterbloem staat graag met zijn voeten in het water. Op waterrijke plekken op vruchtbare bodem kan hij in grote hoeveelheden groeien. Zoals hier, in een moerassig elzenbos met een klein beekje. De bloei duurt maar een paar weken, maar is overvloedig.





Ja, hij lijkt op een grote boterbloem. Ze zijn van dezelfde familie van Ranunculaceae.



9 maart 2015

Maarts viooltje


De eerste warme en zonnige zondag in maart, en er hangt een zoete geur in de lucht. Kleine Maartse viooltjes (Viola odorata) manifesteren zich op volle kracht.



In het algemeen zijn ze blauw...




...maar er zijn uitzonderingen.



Blauw, wit of rose, ze zijn allemaal ZOETGEUREND !


7 maart 2015

1 maart 2015

Gaspeldoorn


De Gaspeldoorn (Ulex europaeus) bloeit bijna het hele jaar. Dat wil zeggen, in de dordogne vindt hij de zomers te heet en te droog en derhalve opent hij zijn bloemen vooral in de winter. Als het echt te hard vriest verleppen de bloemen een beetje, maar sneeuw vinden ze niet erg, integendeel.


Dit jaar was er geen sneeuw, helaas.



De heldergele bloemen vallen op tussen de gedempte kleuren van de andere planten in de winter. Knoppen en ook de bloembladeren zijn een beetje donzig.


De gaspeldoorn houdt van de randen van kastanjebossen, de reeën ook. Het is misschien daarom dat hij grote doorns heeft. Anders zouden de reeën al de smakelijke jonge twijgen opeten.