Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



23 december 2014

Eiken


Elke eikesoort heeft zijn eigen voorkeur wat betreft grondsoort en bodemgesteldheid. In de Périgord zijn de verschillende grondsoorten vaak vlak bij elkaar te vinden. Sommige soorten eiken zijn vaak nabije buren.

Dit is onbetwistbaar een jonge Donzige Eik (Quercus pubescens).





De foto is gisteren genomen an de rand van een bos op kalkgrond, toen het voor het eerst deze winter vroor. Hij heeft nog levende bladeren, normaal voor een jonge boom, vooral in een zachte herfst als dit jaar. Donzige eiken houden vaak hun dode bladeren de hele winter aan hun takken. Het golvend blad, met kleine oorvormige lobjes aan de basis is kenmerkend voor deze soort.



Behalve kastanjebladeren zijn hieronder eikebladen met diepe insnijdingen te zien. Ze zijn van een grote Pyreneëeneik (Quercus pyrenaica) gevallen. Deze groeit op dezelfde zure grond als de kastanje, hij houdt helemaal niet van kalk.


De Pyreneëneik is makkelijik te herkennen aan zijn bladeren. Deze zijn diep ingesneden met lange lobben en vaak tamelijik groot, zoals het blad rechtsboven. De bladeren zijn ook donzig (veel donziger dan die van de Donzige eik) maar dat is niet meer te zien aan de gevallen bladeren.

Het blad hieronder is gevallen op een diepe kleiige bodem. Op het zicht zijn er meerdere soorten te zien. De Donzige eik, maar ook een paar bladeren die van de Wintereik (Quercus petraea) zouden kunnen zijn.






Deze eik komt niet veel voor in de Périgord. Hij heeft vlakke, nogal regelmatig gevormde bladeren met een wigvormige basis en een lange bladsteel. En ja, op deze plek groeien een paar statige eiken met stammen die doorlopen tot hoog in de smalle kroon, typisch voor deze soort. Maar, met eiken is het niet gemakkelijk, ze vormen makkelijk hybriden onder elkaar en kennen een grote variabiliteit.

22 december 2014

Gewone Steenbreekvaren


Een typisch Perigordijnse omgevibng voor dit kleine varentje. De Gewone Steenbreekvaren (Asplenium trichomanes subsp. quadrivalens) heeft domicilie gekozen op een half ingestorte muur van een voormalige boerderij in het bos, verlaten tijdens de uittocht van het platteland in de vorige eeuw.



Hangende bladeren verschijnen tussen de stenen.



Hier groeit de gewone Steenbtreekvaren op een oude boomstronk bedekt met mos en klimop. De regen laat de kleine blaadjes nog meer glanzen.






8 december 2014

Gevlekte dovenetel


Nabij rivieren in de Dordogne vindt men moerassige grond die niet zonder meer geschikt is voor landbouw. Men heeft er populieren geplant, om vocht aan de bodem te onttrekken en om de opbrengst van het snel groeiende hout. Dus langs de Vézère en de Dordogne bevinden zich grote percelen met populieren, de bomen in rechte rijen geplant. Nogal monotoon, maar desondanks groeien er veel bloeiende planten, en als het onderhoud te wensen overlaat ook struiken en andere boomsoorten. Hier is de bodem bedekt met Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), een vaste plant met vierkante stengels, die met zijn uitlopers in korte tijd een groot oppervlak kan bedekken.









Hij bloeit bijna twaalf maanden per jaar, tenminste als de winter zacht is en de zomer niet te droog en heet. De onderlip van de bloemen is altijd gevlekt, soms zijn de bladeren dat ook.