Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



25 augustus 2013

Trosgamander


Sinds enige tijd is dit veld vol Wilde peen een truffelveld. Afgelopen winter heeft de boer jonge eikjes geplant die geënt zijn met het mycelium van de kostelijke paddestoel. Om de jonge boompjes te beschermen tegen hongerige reeën heeft hij er een plastic net omheen gedaan. Toen de Périgord nog een land van wijnboeren was, stonden er wijnstokken op dit veld, en daarna werd er tot in de 70er en 80er jaren van de vorige eeuw tabak verbouwd. En sindsdien werd het niet meer bebouwd en namen jeneverbessen de plaats in van landbouwgewassen.



De boer heeft opgeruimd en geploegd en daarmee kwamen zaden die jarenlang in de grond hebben gerust weer boven. Het zijn de zaden van 'onkruiden' die indertijd in de wijngaard en tussen de tabak groeiden, soms soorten die nu zeldzaam zijn geworden. Nu vinden ze een bodem die los genoeg is om te kunnen kiemen.










Zo komt het dat er bijzondere akkeronkruiden groeien in dit nieuwe truffelveld! Bijvoorbeeld deze Trosgamander (Teucrium botrys) met diep ingesneden en een beetje fluwelige bladeren.














Net zoals de andere Gamander heeft deze geen bovenlip en steken de meeldraden boven de bloem uit.


24 augustus 2013

Echte gamander


Lange zomerweken zonder regen maken dat droge graslanden en open plekken er uitzien alsof ze verbrand zijn. Bijna geen groen blaadje te zien. De Echte gamander (Teucrium chamaedrys) is aan droogtre gewend, hij groeit bij voorkeur op een zonnige plek op droge kalkgrond die het regenwater niet vasthoudt. Hij is bijna uitgebloeid, alleen de droge bruine bloemkelken zitten nog aan de plant.






















Maar bij goed zoeken zijn nog een paar rose bloemen te vinden. De bloem heeft geen bovenlip, de meeldraden steken zomaar naar buiten. De kleine blaadjes lijken op gestileerde eikenbladeren in miniatuur.



 

20 augustus 2013

Wollige distel


Op een braakliggend landje dat overgroeid is met witte Wilde peen en geel Bitterkruid laat een majestueuze distel zien hoe mooi hij is.


Het is een Wollige distel (Cirsium eriophorum) van bijna twee meter hoog. Hij heeft twee jaar nodig gehad om zo groot te groeien.
















Het eerste jaar heeft de plant een bladrozet op de grond gemaakt, met een longe puntige wortel die hem in staat stelt om ook in een droge zomer zoals nu water te vinden. De grote driedimensionale bladeren zijn diep ingesneden en en de punten die alle kanten uitgaan zijn voorzien van zachte stekels.









 
Het tweede jaar maakt de wollige distel een stengel en bloemen. Elk bloemhoofdje bevat tientallen buisvormige paarse bloemetjes. Het bloemhoofdje wordt omgeven door schubben die bedekt zijn met een wollig weefsel, of liever een dik  spinnewebachtig vlies. Op de foto worden de bloemen bezocht door een kleine groene wants en een familie van donkere kevertjes.