Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



9 december 2009

Donkergrijze ridderzwam

Paddestoelen zijn geen planten. Ze doen niet aan fotosynthese maar zijn saprofyten, dat wil zeggen dat ze hun energie uit dood organisch materiaal halen en niet uit zonlicht. Fotosynthetische organismen als planten binden koolstof uit de lucht; heterotrofe organismen als paddestoelen gebruiken koolstof die al is vastgelegd door andere organismen. Net zoals planten hebben ze celwanden, maar deze bevatten geen cellulose maar chitine.
Paddestoelen maken deel uit van het grote rijk der Fungi, samen met gisten en schimmels en andere meest erg kleine organismen.


De Donkergrijze ridderzwam (Tricholoma terreum) groeit rond dennen en sparren, tot het invallen der vorst (en soms ook nog daarna). Hij is eetbaar, en ook nog lekker.


Hier is een deel van een heksenkring van Donkergrijze ridderzwammen. Er staat een boom in het midden, en rondom spreidt het ondergrondse mycelium zich uit. Aan de buitenkant komen de paddestoelen als sporendragende bloemen boven de grond. In de kring groeien behalve mossen nauwelijks planten, hun wortels raken hetzij verstopt door het mycelium wat ze bedekt hetzij vergiftigd door de stoffen die dit afscheidt. Buiten de kring, buiten bereik van het mycelium, groeien de grassen normaal. Als de paddestoelen weg zijn blijft de heksenkring zichtbaar.

8 december 2009

Nat

De bladeren zijn gevallen en de takken zijn bijna leeg ...