Welkom bij Plantenwandeling !

De flora van de Périgord in het zuid-westen van Frankrijk is rijk en gevarieerd net zoals zijn landschappen. Dat nodigt uit tot allerlei plantaardige ontmoetingen, zoals u kunt zien in dit blog. U vindt hier de portretten van een honderdtal wilde planten die hier groeien. Met de seizoenen mee worden nieuwe soorten toegevoegd.

Corine, botanicus en fotograaf, organiseert voor u wandelingen en andere activiteiten in de natuur rondom flora en vegetatie van de Périgord. Wilt u meer weten? Kijk op www.baladebotanique.fr.

Veel plezier !


N.B.
Met ingang van juni 2020 stopt de nederlandstalige versie van dit blog. De franstalige en engelstalige versies gaan gewoon verder. U kunt ze HIER en HIER vinden.



24 maart 2009

Paarse Schubwortel

Paarse plekken onder de populieren ... wat is dat?

Een massa bloemen tussen de dode bladeren, dat is de Paarse Schubwortel (Lathraea clandestina). Een parasiet die leeft op de wortels van de populier. Een ondergrondse plant, alleen de bloemen zijn zichtbaar, en, soms, de uiteinden van witte takken die boven de grond uitkomen. Tussen de witte schubben komen de bloemknoppen tevoorschijn.

13 maart 2009

Processierupsen

Nu gaan de Dennenprocessierupsen (Thaumetopoea pytiocampa) aan de zwerf. Ze verlaten de suikerspin hoog in een denneboom waar ze overwinterd hebben en gaan in optocht naar beneden.

Langzaam gaat de processie verder totdat hij een plek bereikt heeft waar de aarde los en door de zon verwarmd is. Daar kruipen de processierupsen bij elkaar en graven zich met ritmische bewegingen in om zich te verpoppen.

Moet je als insect intelligent zijn voor zulk ingewikkeld sociaal gedrag? Niet als je je aan een aantal simpele regels houdt, zoals:

(1) Als de dagen lengen en het warmer wordt verlaat je je nest en ga je naar beneden.
(2) Hou je vast aan de staart van een collega.
(3) Als je geen onbezette staart kunt vinden, dan loop je naar een plek waar de grond beter ruikt, warmer en losser.
(4) Als je geen plek meer kunt vinden die beter ruikt, dan stop je met lopen en ga je ritmische zijwaartse bewegingen maken.
(5) Als je een collega ontdekt die ritmische zijwaartse bewegingen maakt ga je dat ook doen, zo dicht mogelijk bij hem of haar in de buurt, zelfs als je daarvoor de staart die je volgde moet loslaten.
(6) Als het donker wordt (omdat je met aarde bedekt bent of omdat de avond valt) hou je op met bewegen.

Nergens over nadenken, geen aanvoerder nodig, geen managementproblemen ...

7 maart 2009

Speenkruid

We hebben voorjaar nodig ...

... en daar is het Speenkruid (Ranunculus ficaria)!